Stroom aan boord.

Op internet is een schat aan heel nuttige informatie te vinden over stroom aan bood van je camper.

Victron heeft een e-book met veel algemene informatie over stroom aan boord/in je camper.

Hoewel het vooral geschreven is met jachten in gedachte, levert het een uitstekend uitgangspunt voor stroom in de camper.

Het boek is niet helemaal up-to-date. Met name de laatste ontwikkelingen rond de het laden van accu’s met Euro5/6 ontbreken.

Met een advies in het boek ben ik het alleen niet helemaal eens. Als beste oplossing voor acculaders en meerdere aparte accu’s wordt voor elke accu een aparte lader aangeraden. Voor minder grote systemen (zoals een camper) vind ik de lader met 3 aparte aansluitingen veel handiger. De Victron 12/30 die ik gebruik verdeelt de stroom over de accu’s, waarbij de meest ontladen accu de meeste stroom krijgt en de accu’s gelijktijdig weer vol zijn.

Je vind het e-boek op:
https://www.victronenergy.nl/orderbook

Daarnaast zijn er op de site van Victron tal van downloads te vinden:
https://www.victronenergy.nl/support-and-downloads/software

Verder heeft Roland Zwiebel een uitgebreide site met uitgebreide informatie over allerlei onderwerpen, waaronder ‘stroom’: http://campertools.zwiebelfam.nl

Zie ook: https://mickelmoen.blogspot.com/2013/03/berekening-peukert-exponent.html

Update: Doordat we de camper steeds vaker gebuiken ontstaat er een probleem met de accu van t kleine autootje. Die wordt alleen nog maar gebruikt voor korte ritjes en zorgt ervoor dat ie accu eigenlijk nooit meer vol geladen wordt en langzaam leegloopt. Twee acculaders lijken een voordeel te krijgen. Een grote voor de huishoudaccu en een kleine voor de startaccu. Door die kleine demontabel te monteren is die dan ook geschikt om soms even de personenauto op te peppen. Bijkomend voordeel is dan dat de huishoudaccu achterin (op de achteras) geplaatst kan worden en de afstand accu-acculader kort kan zijn. (met mn 7m bus werden de kabellengtes toch wat groot).

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: