Kwaliteitsverschillen. .. De ene accu is de andere niet

Accu’s zijn er in vele maten en in nog meer prijzen. Maar wat maakt nou het verschil in kwaliteit? Hoe meet je dat? Aan het geroeptoeter van fabrikanten heb je niets. Tests zijn er niet zo heel veel.

Over de verschillen tussen de verschillende accu soorten (lood, gel, agm, lithium,..) heeft Roland Zwiebel een uitgebreid overzicht geschreven met tal van tips. Op https://www.zwiebelfam.nl/camper/accu.htm veel informatie.

Maar weinig leveranciers geven zinnige informatie over kwaliteitsverschillen. Op zoek naar informatie kwam ik het volgende tegen wat ik wel met jullie wil delen.

Een blog van Replacedirect legt aan de hand van een lithium accu uit hoe kwaliteitsverschillen ontstaan in de industrie.

Wat eigenlijk véél belangrijker is is de kwaliteit van de cellen die gebruikt worden. “Op de markt” zijn er A-B-C-D-E-F en ungraded cellen te koop, daarvan hoor je als consument helemaal nooit iets. 

https://www.replacedirect.nl/klantenservice/veelgestelde-vragen/vragen-accus-en-batterijen/goedkope-accu-wat-zijn-de-mythes.html

Zo zou je dus kunnen stellen dat een hogere klemspanning bij een nieuwe accu duidt op het gebruik van betere cellen. Het zegt niet alles over de kwaliteit. De assemblage van de totale accu is uiteraard ook van belang.

Kwaliteitsverschillen zitten vooral in de details. Dit geldt voor alle producten, componenten, hun assemblage en de verkoopketen. In elke stap van het hele proces worden keuzes gemaakt.

Een paar andere voorbeelden

Zo kan een fabrikant van een goedkope bluetooth ontvanger mooie sier maken met het gebruik van een speciale chip die goede geluidskwaliteit garandeerd. Je hebt er alleen weinig aan als er in zo’n apparaat bezuinigd is op de antenne of slechte montage, waardoor het bereik minimaal is.

Kwaliteitsverschillen bij leveranciers zijn goed zichtbaar als je ook weer naar de details kijkt. De ene winkel zal een CEE stekker met een Europees CE logo in de winkel leggen. In een andere winkel kom je een vergelijkbare stekker tegen met het Chinese Export label. (ook ‘CE’)

Zodra je ze open maakt zie je pas heel duidelijk het verschil in kwaliteit.

Beide stekkers hebben een ‘CE’ label. Het verschil in uiterlijk tussen beide labels is net groot genoeg om er jarenlang politiek en juridisch over te kunnen touwtrekken.

CE (Conformité Européenne) vs CE (Chinese Export)
Wikipedia legt uitgebreid uit wat de verschillen zijn tussen beide: https://nl.wikipedia.org/wiki/CE-markering.

In apparatuur zul je dit soort verschillen soms kunnen zien, maar vaak ook niet. Aan de buitenkant van componenten zie je niet de kwaliteitsverschillen. Gebruikt een fabrikant A-grade componenten, of een lagere klasse?

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.