Koffie met Boris (3)

Koffie met Boris (3)

Van de winter vond ik op zolder m’n oude perculator terug. Dat heeft mooi de mogelijkheid om de 3 verschillende potjes te vergelijken.

Een ding is voor mij duidelijk. De cafetière is duidelijk mijn favoriet. Het lekkerst en makkelijkst is de brede, wat grotere, versie. Voor een grote mok moet zo’n kleine cafetière ‘te vol’. Ook is die grote gelijk geschikt om meer mensen van koffie te voorzien.

In de camper gaat mijn voorkeur uit naar een perculator. Allereerst is die niet van glas. Dat is toch wel veel minder kwetsbaar. Daarnaast geeft een cafetière natte drap die je maar net kwijt moet kunnen. De resten uit een perculator gaan gewoon bij het afval.

De verschillen tussen de beide perculators is toch wel groot. Allereerst is er (uiteraard) een aardig kwaliteitsverschil. Die van AliExpress doet z’n werk, maar daar is dan ook alles mee gezegd. De 2 delen schroeven stroef over elkaar, waardoor je onwillekeurig best wel wat kracht zet op het handvat. Ik vraag me af of die perculator de +25 jaar gaat halen, die de andere perculator met gemak gehaald heeft.

Over de smaak valt ook te twisten. De Ali perculator had een vieze bijsmaak. Dat ging voor een groot deel over nadat ik de perculator goed schoongemaakt had met baking soda. Maar toch bleef er een smaakverschil met de oude Bialetti percolator. Volgens Wikipedia gaat die metaalachtige smaak vanzelf over.

Hieronder nog even een paar links over hoe je koffie zet met een perculator. Op zich is het erg eenvoudig, maar er zijn wel een paar dingen om aan te denken.

Op de site van Kookpunt staat een uitleg die ik kan aanbevelen. Alleen met hun laatste punt ben ik het niet zo eens. Ik laat m’n perculator niet lang staan. Zodra ik de koffie uitgeschonken heb, hou ik de pot even onder de kraan. Dan is hij gelijk zover afgekoeld dat je ‘m met gemak kunt losdraaien en uitspoelen.

https://www.kookpunt.nl/koffie-zetten-met-een-percolator/nl/page/1829

Voor liefhebbers van senseo koffie is ook goed nieuws. De pads kun je (natuurlijk) ook in zo’n perculator gebruiken:

https://www.camperforum.nl/viewtopic.php?t=8433386

Andere blogs over koffie:
Koffie met Boris (1)
Koffie met Boris (2)
Koffie met Boris (3)


Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: