Kabels verbinden… Knijpen of klemmen?

Voor de zware accu kabels is het logisch om de kabels te (laten) voorzien van goede persogen om goed functioneren te garanderen. Maar hoe doe je dat met de rest van de verbindingen in je camper?

Traditioneel gebruik je de bekende . Goed gemonteerd werken ze natuurlijk uitstekend. Maar je hebt er wel weer speciaal gereedschap voor nodig en bent er even mee bezig.

In een discussie kwamen de lasklemmen van Wago naar voren als een alternatief. Ik was daar kritisch over. Ik ken de klemmen wel. Ik gebruik ze graag. Maar dan wel in de 230v huishoud installatie thuis met massieve draad.

Op de website van Wago was uiteraard alle informatie over de Wago 221-serie te vinden. De serie heeft uit meerdere uitvoeringen. De Wago 221-41x serie is bestemd voor aders van 0,2 tot 4 mm (max 32A). De Wago 221-61x serie is voor aders van 0,5 tot 6 mm (max 41A).

Die eerste serie (221-41x) is gewoon verkrijgbaar in de bouwmarkt. Daar zijn ook andere merkloze lasklemmen te koop. Ongetwijfeld geschikt voor 1,5/2,5mm massieve kabel, maar ik heb geen idee in hoeverre ze geschikt zijn voor toepassing in een camper. De Wago klemmen hebben de nodige keuringen doorstaan en zijn zelfs Loydds goedgekeurd.

Het lijkt me dat ze daardoor een prima alternatief vormen voor andere verbindingen.

Naast het gebruik van goede componenten is het natuurlijk voor de veiligheid ook van belang dat de verbindingen netjes (dus zonder spanning op de verbindingen) worden aangelegd en dat je aders gebruikt die het maximale vermogen goed aankunnen. Maar dat spreekt eigenlijk vanzelf.


Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: