Inschroefmoeren, inslagmoeren en kartelmoeren

Schroeven in plaatmateriaal is soms problematisch. Je hebt vaak maar 10 tot 20mm dikte om je beslag te bevestigen. Ook kan het voorkomen dat je voor reparatie je beslag zult moeten demonteren. Het gebruik van een gewone schroef zal dat kleine schroefgat dan extra beschadigen, wat de sterkte van de verbinding ernstig zal verminderen. Een inslagmoer of inschroefmoer kan dan een goede oplossing zijn.

Monteer je iets in licht hout, zoals populierentriplex, dan zou ik voor de montage gebruik maken van boutjes die in inschroefmoeren vallen. Het contact oppervlakte van de ‘schroef’ in het hout wordt dan veel groter en de verbinding met het hout dus veel sterker.

Bijkomend voordeel is ook dat mocht je het los moeten halen voor vervanging of reparatie, de sterkte van de verbinding met het hout niet verslechterd. Met gewone schroeven zal elke keer dat je een schroef los draait en opnieuw vast zet het hout verder beschadigen.

De bovengenoemde moeren die ik gebruik zijn verkrijgbaar vanaf M4. In de ijzerhandel is ook een ander model verkrijgbaar vanaf M3. Die vind ik minder prettig monteren. Wel zijn ze dikker waardoor ze wellicht meer houvast geven. Deze inschroefmoeren gebruik ik alleen voor M3 boutjes.

Wil je een sterkere verbinding dan kun je natuurlijk altijd terecht bij de bekende inslagmoeren. De verbinding er van is veel sterker, maar heeft als groot nadeel dat je ze naar achter kunnen schuiven al je een schroef los draait. Dat is geen probleem als je er aan de achterkant bij kunt, maar anders is het raadzaam dat te fixeren.

Ander groot verschil is dat het gat aan de voorzijde afgewerkt is bij de inschroefmoeren die ik gebruik.

Naast deze speciale moeren is er nog een soort die in bepaalde omstandigheden erg handig kan zijn: de kartelmoer. Normaal wordt deze veel gebruikt bij spuitgietwerk, maar ook bjj andere toepassingen kan deze uitkomst brengen.

Veel plezier met inbouwen!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: