DVB-T2 doen, of niet doen?

TV in mn camper… Doen of niet doen… That’s nog steeds de vraag voor mij. Soms vind ik het eigenlijk best lekker, maar in de praktijk mis ik er onderweg eigenlijk aan. De kosten van een schotel heb ik er dus niet voor over. Digitenne als alternatief? De laatste 10 jaar ben ik wel heel erg gewend aan HD kwaliteit. Gelukkig rolt KPN we  update uit. DVB-T2 gaat als het goed is HD leveren. Maar dat duurt nog even voor het hele land voorzien is. In april 2019 wordt de update kennelijk afgerond.

Wel zijn er een paar puntjes:

Informatie over de omschakeling van DVB-T2/HEVC door KPN: https://www.totaaltv.nl/nieuws/kpn-zet-schakelt-vanaf-september-smartcards-digitenne-uit/

DVB-T2 in Nederland; welke ontvanger is geschikt voor het gratis NPO pakket?

Eerst eens afwachten wat de reacties zijn op de nieuwe HD versie van Digitenne. €15/maand is een hoop als je thuis ook een TV abonnement hebt. Maar als dat kan komen te vervallen. Daarnaast wil ik voor thuis wel eerst zeker weten dat ik over een goede ontvangst beschik. Wat ik in het verleden met eigen ogen heb kunnen zien, maakt me ‘wat huiverig’.

Tegen de tijd dat thuis het DVB-T2 netwerk werkt wil ik het wel eens testen. Maar dat is regio 5. Hmm.. Wellicht ben ik wel voor die tijd verhuisd naar regio 2 of 3.

Laatste stand van zaken (4 okt 2018):
Artikel TotaalTV over de eerste ervaringen met DVB-T2.
https://www.totaaltv.nl/nieuws/beeldkwaliteit-digitenne-in-hd-valt-enigszins-tegen

Aanvulling: voor Vlaanderen houdt DVB-T op in December: https://tweakers.net/nieuws/138779/vrt-stopt-per-1-december-met-uitzenden-via-dvb-t.html (via Facebook groep Campertechniek)

Heb je zelf Digitenne? Wat zijn jou ervaringen?

Zie ook de reacties in de FB groep Camperclub (besloten groep; eerst aanmelden indien geen lid).

Update 13 Feb 2019:Tweakers.net meldt dat Digitenne een stukje verder is uitgerold. In de provincies Gelderland, Overijssel en Flevoland kun je nu ook DVB-T2 ontvangen. Friesland volgt later deze maand.

Update 24 April 2019: Op 9 juli zal KPN de bestaande smartcards van Digitenne uitzetten. Dan is ook de hele migratie van DVB-T naar DVB-T2/HEVC afgerond en kan ook de Randstad naar DVB-T2 kijken. (bron Totaal-TV)

Update 18 juni 2019: Een paar dagen geleden bracht Breedbandweetjes een overzicht van toestellen die na 9 juli 2019 nog geschikt zijn voor het ontvangen van het gratis NPO pakket (+regionaal) van Digitenne. KPN trekt op die datum de stekker uit de oude DVB-T. Je kunt dan Digitenne alleen nog maar ontvangen via DVB-T2. Voor de betaalde versie heb je zoiezo een apart kastje nodig.

Update 16 juli 2019: De migratie van de oude Digitenne naar de nieuwe HD versie is dan over, maar KPN moet nog wat zenders verhuizen naar andere frequenties. TotaalTV geeft een update.


1 gedachte over “DVB-T2 doen, of niet doen?”

  1. Ondertussen zijn we weer een paar maanden verder… Ondertussen heb ik een ‘onbeperkt’ mobiel abonnement. (=5Gig/dag)
    Dat is voor mij voldoende om TV te kijken als ik zin heb.
    Ook heb ik DAB+ (radio) van mn todo-lijstje geschrapt.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: