Diepvries voor onderweg

Even iets heel anders tussendoor…

We zijn dol op lekker eten, maar als moderne consument moet het ook wel ‘makkelijk’ en snel. Onderweg is dat best wel lastig soms, omdat je maar een beperkte keuken tot je beschikking hebt. Met creativiteit kom je natuurlijk een heel eind. In ons geval doen we het niet veel anders dan we thuis regelmatig doen.

Zo door de jaren heen ben ik erg gewend geraakt aan het koken in combinatie met een vriezer. Met een vriezer is veel meer mogelijk dan een kliekje dat over is invriezen voor later. Dat smaakt vaak vooral naar ‘opgewarmd kliekje’.

Den aantal maaltijden zijn prima ‘compleet’ in te vriezen. Stamppotten bijvoorbeeld. Dat zal algemeen bekend zijn. Maar naast stamppotten ben ik ingrediënten los gaan invriezen. Vooral ingrediënten die veel kooktijd vergen (volkoren rijst), kort houdbaar blijven (champignons) of waar je maar weinig van nodig hebt (gefruit uitje). Om t bij een paar voorbeelden te houden.

Rijst is daar wel het beste voorbeeld van. Aan volle rijst die zo’n 30-40 minuten moet koken zit veruit de meeste smaak, maar zonde om daar een paar porties van te koken. Een kilo is net zo makkelijk om te koken en per portie ingevroren worden het net ‘deelblokjes’ die zo de pan in kunnen.

Op deze manier is er een voorraad ontstaan van onder andere (stoof)vlees, gefruite uien, champions, stampotten en purree. Maar net wat je zelf veel als basis gebruikt.

Om het zo compact mogelijk in een vriezer te krijgen was het best lang zoeken naar ideale bakjes. In winkels vinden ze dat we van kleine bakjes veel verschillende maten moeten kopen. Daarnaast lopen ze rond, waardoor er veel loze ruimte tussen zit. En van ‘efficiënt stapelbaar’ hebben ze al helemaal niet gehoord.

Vandaar dat ik m’n toevlucht heb gezocht tot verpakkingsbakjes van voedsel. In de industrie moeten lege bakjes efficiënt stapelbaar zijn (scheelt volume in de opslag en dergelijke). Verder zijn ze vaak klein genoeg voor een deelportie. Naast de 200 grams bakjes die je op de foto’s ziet gebruik ik ook de vierkante 100 grams bakjes. Maar dan alleen voor ingrediënten die ik in recepten gebruik.

Naast de bakjes op de foto gebruik ik ook bakjes van kokosbrood. Die kokosbroodbakjes hebben ook allemaal dezelfde maat (is allemaal 1 fabrikant).

Gelukkig hield ik wel van smeerkaas en kon m’n toevlucht tot die bakjes nemen. Maar uit je eigen aankopen kun je ongetwijfeld wel een verpakking vinden die je regelmatig gebruikt en geschikt is.

Als ik de bakjes gevuld heb komt er eerst een folie over heen. De bakjes sluiten nooit helemaal goed af, maar met huishoudfolie er tussen komt er verder nauwelijks tot geen sneeuw meer bij het eten.

Doordat ik meer met folie werkte, stapte ik over van die dure rollen uit de supermarkt naar zo’n ‘horeca rol’. Veel prettiger dan die ‘huishoud oplossingen’.

Uiteraard krijgen de bakjes een etiket met datum. Het folie vervuld hier ook een belangrijke rol. Veel etiketten plakken niet goed op voedselveilig plastic, of zo goed dat ze er moeilijk af gaan. Gewone kantoor etiketten plakken goed op folie, maar wat minder op die bakjes.. Ideaal dus.

Diepvries altijd van datum voorzien. Ik zet er altijd de invriesdatum op.
Diepvries altijd van datum voorzien. Ik zet er altijd de invriesdatum op.

Voor thuis was het altijd wel handig, maar voor onderweg is het echt een uitkomst. Vaak met lekkere lokale verse groente en vlees. In noodgevallen met een pot groente en een blikje.

Diepvries voorraad in de vriezer. Overzichtelijk en de hele diepvries ruimte is te gebruiken.
De diepvries voorraad in de vriezer thuis. Overzichtelijk en de hele diepvries ruimte is te gebruiken.

Naast deze bakjes gebruiken we tegenwoordig ook wel bakjes van Ikea. Die nieuwe bakjes zijn ook goed stapelbaar en efficiënt.

Onderweg nemen we alleen mee wat nodig is voor de reis. Dat kunnen alleen wat ingrediënten zijn, maar soms ook complete maaltijden.

Soms gaan er een paar bijna complete maaltijden mee als ik een paar dagen maar weg ben.

Smakelijk eten onderweg!

PS – Eigenlijk was het helemaal niet de bedoeling dat we een vriesvak in de camper zouden krijgen. Ik had ‘niet de beste ervaringen’ met koelkasten op vakantie en een vriesvak vond ik maar overbodig. Toevallig was van het model wat we wilden de versie zonder vriesvak niet beschikbaar toen ik met inbouwen aan de koelkast toe was.


Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: