Compressor vs thermo-elektrisch

Koelkasten heb je in 2 smaken. Allereerst is er de compressor koelkast. Die kennen we allemaal uit de keuken thuis. Deze is steeds zuiniger geworden door de jaren heen. Daarnaast heb je thermo-elektrische (of absorptie) koelkasten. Vooral bekend als gas-koelkast in de caravan en daarnaast zitten die elementen ook op koelboxen die over een eigen koeling beschikken. Ook minikoelkastjes zijn meestal thermo-elektrisch.

Aangezien die thermo-elektrische koelkasten traditioneel in caravan en camper geplaatst worden, lijkt het een logische keus om ze ook nu nog in een caravan of camper te gebruiken. Ze werken vaak op gas/12v/230v.

Maar de ontwikkelingen hebben niet stil gestaan. Dankzij de aandacht voor stroomverbruik zijn de ‘gewone’ 230v koelkasten sterk verbeterd en zijn hun prijzen laag door de grote oplages en concurrentie. Daarnaast zijn accu’s sterk verbeterd en worden ook in caravans steeds meer toegepast (in verband met een mover).

Bij het inbouwen had ik geen zin in veel ‘gedoe’ met gas. Vandaar alleen een kleine 1-pitter als fornuis die op cartridges werkt. Met mooi weer koken we wel buiten op 2 pitjes.

In eerste instantie had, zonder enige kennis van zake, via marktplaats een minikoelkastje gekocht. Die thermo-elektrische koelkast was natuurlijk geen succes. Bij verbruikt immers precies wat ie aangeeft: 50w = 50wh als ie een uur aan staat.

De compressorkoelkast die ik nu heb verbruikt 70w, maar dat doet ie alleen als hij aan slaat. In de praktijk kun je wel ongeveer het verbruik/dag aanhouden dat aangegeven staat. Hou er rekening mee dat het een gemiddelde is voor plaatsing in een keuken. In de zomer kan dat dus oplopen, afhankelijk van hoe warm het in de camper wordt en hoe goed de koelkast z’n warmte kwijt kan.

Bij compressor koelkasten heb je keuze… Een aantal gaan op 12v, sommige kunnen 12v en 230v. Naast deze camper/scheeps-koelkasten kun je ook kiezen voor 230v modellen. Daar komen dan wel de kosten van een omvormer bij om de koelkast op 12v te laten werken.

Ik werd niet echt bij van de 12v modellen. Ze zijn ongetwijfeld degelijk, maar ik vond ze erg duur per liter inhoud. Daarnaast willde ik sowieso een omvormer. De keus werd toen eenvoudig. Het werd een gewone (mini)koelkast op 230v met een flinke omvormer.

Hoewel koelkasten een redelijk lage aansluitwaarde hebben, hebben ze ook een hoge spanningspiek als ze inschakelen. Zo had de koelkast die ik gekocht heb volgens de gebruiksaanwijzing een aansluitwaarde van 70w. Toen ik een mailtje stuurde naar de fabrikant kreeg ik als antwoord: 120w. Zelf registreerde mn energiemeter 868w. *) Dat laatste komt aardig overeen met ervaringen die ik al eerder van anderen hoorde. Een compressorkoelkast heeft immers een elektro motor. Traditioneel is de aanloopstroom in onbelaste toestand 10x het nominale gebruik. In het dagelijks leven geen probleem. Je 230v net in huis is daar op betekend. Je omvormer geeft in de technische gegevens duidelijk aan wat de maximale piekspanning is die de omvormer aan kan (meestal 2x het nominale vermogen).

Met een 600w omvormer (met piekvermogen 1200w) komt dat dus wel goed.

De accu is ook een punt van aandacht. In mijn geval trekt mn omvormer continu 6w in z’n normale stand. Dat betekende dat mn accu op een gegeven moment ‘omviel’ en dus snel leegliep.

Verbruik Victron omvormer. 'normaal' vs 'eco'

Het constante verbruik van de omvormer (6w) tikt behoorlijk aan.

De ‘eco’-stand leverde een heel ander beeld:

Verbruik Victron omvormer. eco

De eco-stand van 2w scheelt een stuk. Wel moet ik er even bij aantekenen dat het beeld van de monitor vertekend moet zijn. Maar dat zien we wel bij het laden. Belangrijkste is dat de accu niet met een paar dagen onderuit gaat.

*) aanvulling naar aanleiding van een discussie: de hoogste piekwaarde levert een koelkast als die tijdens het koelen even onderbroken wordt. De motor moet dan even harder werken, dan als hij na een tijdje gewoon inschakelt.

Aanvulling: van iemand die seizoensmatig met koelkasten werkt (ijskarren) las ik de ervaring dat langdurig de koelkast uitschakelen (okt-mei) nog wel eens tot storingen leidt bij het opstarten in het nieuwe seizoen.

Een goed startpunt voor informatie over een gas koelkast vind je op de site van Roland Zwiebel.

1 gedachte over “Compressor vs thermo-elektrisch”

  1. Dit blog gaat over koelkasten die zonder gas werken. In campers en caravans kom je traditioneel koelkasten tegen die ook op gas werken. Aangezien ik voor een zoveel mogelijk ‘gasloze’ camper koos, kwam deze voor mij niet in aanmerking.

    Iedereen zal daar zijn eigen keus in moeten maken…

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: