Bereken van een gasveer

Bereken van een gasveer

Bij het opruimen van m’n mailbox kwam ik een aankondiging van Gasveerwinkel tegen dat ze hun rekentool gingen vernieuwen. De oude tool werkte goed, maar was niet zo fijn op mobiel.

Het plaatsen van een gasveer is niet ingewikkeld. Maar bij het berekenen van de juiste gasveer en het exact bepalen van de juiste plaats van van de veren, komt wel wat kijken. In (bijna) gesloten toestand kan een mm verschil een groot verschil geven in de krachten waarmee je een deur/klep bedient.

Ik ken geen andere tool op internet die dit zo goed laat berekenen en simuleren. Van te voren weet je dus precies wat je kunt verwachten.

Tijd om dus eens te zien hoe die tool nu werkt. Uiterlijk is de tool niet veranderd, maar op mobiel werkt hij nu erg prettig.

Je vindt de rekentool op:

https://www.gasveerwinkel.nl/gasveer-berekenen

Met een ander tooltje kun je met je smartphone heel makkelijk de openingshoek opmeten.

Het is een tool met uitgebreide instellingen. Dat is zowel een voor- als nadeel. Ben je onbekend met alle krachten die bij het openen en sluiten spelen verander dan na het invullen van de belangrijkste gegevens verder niets. Lees vooral vooraf de uitgebreide handleiding van de rekentool. Daarin worden alle onderdelen van de tool uitgebreid behandeld.

Ben je meer ervaren met het gebruik van gasveren en snap je de effecten van de aanpassingen die je maakt, dan kun je met de tool precies de gasveer samenstellen die exact aan je eisen voldoet en heb je gelijk een werktekening voor de montage.

Monteer je de gasveren in licht hout, zoals populierentriplex dan zou ik voor de montage gebruik maken van boutjes die in inschroefmoeren vallen. De doorsnede van de ‘schroef’ in het hout wordt dan veel groter en de verbinding met het hout dus veel sterker.

Succes met het inbouwen!


Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: