Mobiele data in en rond je (bus)camper

Sinds enige gaat alles op het gebied van internet, radio en tv bij mij via mobiele data. Op zich bevalt het prima om met alleen mobiele data door het leven te gaan. In de aanloop naar die overstap heb ik het nodige gemeten, omdat 4g ontvangst lang niet altijd goed is, terwijl je eigenlijk anders zou verwachten.

Het grootste probleem zit daarbij bij 4g zelf. Het doordringend vermogen is vrij laag, wat tot erg plaatselijke ‘deadzones’ kan leiden.

Je camper kan zo’n zone veroorzaken als je pech hebt. Dat het mis gaat met een verbinding in een stalen doos, is een bekend fenomeen en heel logisch. Maar op korte afstand van die ‘doos’ gaat het mis. De camper kan dan een ‘schaduw’ veroorzaken waardoor ontvangst van een bepaalde zendmast niet mogelijk is.

Hieronder een paar plaatjes van een plaats die heel mooi de gevolgen laat zien.

Klik op de foto voor vergroting

De blauwe stip op het eerste plaatje is de locatie van de camper. De drie zendmasten zijn de masten waar de smartphone gebruik van maakt als ik een rondje om de camper loop.

De twee masten in Almere zijn redelijk bereikbaar met goede ontvangst. Van de derde mast kon de app geen afstand bepalen, maar wel een richting. De verbinding is dan beroerd. Doorgetrokken op de kaart wordt dat dus een zendmast op grote afstand: aan de andere kant van het Markermeer bij Volendam als je geluk hebt. (de mast op Marken lijkt te westelijk te zijn)

Als je camper ‘in de weg’ staat heb je dus grote kans op een slechte verbinding. Sta je op zo’n slechte plek, merk je dat vanzelf en zie je het globaal aan het icoontje van je mobiele verbinding. Wil je het precies weten, dan zijn daar de juiste apps voor te vinden.

De eenvoudigste manier om zo’n probleem op te lossen, is een tweede toestel, tablet of laptop waar je op werkt en waarbij het toestel met simkaart ‘in het zicht’ van de sterkste zendmast ligt. Wellicht is een zeer eenvoudige telefoon hier wel de oplossing.

Gebruik je regelmatig data in de camper, dan is een goede buitenantenne met een MiFi uiteraard de beste oplossing.

Hou bij dat laatste wel rekening met de eisen van je provider. Bij veel Nederlandse providers mag je geen gewone simkaart (voice+data) gebruiken in een data-only apparaat.

Dit soort 4g problemen spelen niet alleen rond campers. Je komt het probleem vooral in de bebouwde omgeving tegen. Voordeel is dan wel dat er meer masten in de omgeving staan waardoor je telefoon vaak ‘meer keus’ heeft.

Al eerder was ik tot de conclusie gekomen dat DAB+ het niet ging worden.

De nieuwe HD versie van Digitenne laat ik dus ook links liggen.

(satelliet vind ik niet zo interessant.)

Het enige nadeel is nu wel dat ik in buitengebieden met een slechte verbinding geen tv kan kijken…


Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: