Tweakers-net-4g-feature-phone

Goedkope feature-phone als Mifi?

Nadat weer eens een discussie voorbij kwam over het gebruiken van een Mifi op vakantie om mobiele data te delen met alle gebruikers, moest ik ineens denken aan de manier waarop ik in de begintijd van mobiele data hier mee om ging.

In de praktijk was de ontvangst in gebouwen vaak slecht. Een dongle aan mn laptop werkte daardoor slecht en uiteindelijk gebruikte ik een mobiele telefoon als hotspot. Die telefoon kon ik immers op de plaats leggen waar de beste ontvangst was (dat was meestal in een vensterbank).

In de praktijk is dat best vaak nog steeds het geval. Het komt nog wel eens voor dat ik voor mn camper zit en de dichtstbijzijnde 4G-mast zich aan de andere kant van de camper bevind. Gevolg is beroerd internet. (net als in ‘the old days’.

Hier moest ik ineens aan denken toen ik een berichtje las over WhatsApp dat beschikbaar komt voor de Nokia 8110.

Ik kon het toen niet laten om eens te kijken wat er beschikbaar was op het gebied van ‘feature-phones’. Dat zijn die hele eenvoudige toestellen. Goedkoper dan smartphones, maar vaak met een veel langere batterijduur.

Op Tweakers.net kwam ik 4 toestellen tegen die over 4g beschikken en als hotspot kunnen dienen voor andere apparaten.

Tussen de Nokia 8110 en de Cat B35 zitten wel een paar verschillen die belang kunnen zijn. De Nokia 8110 is vrij beperkt in het aantal banden wat beschikbaar is. De Cat B35 is dus bij veel meer providers te gebruiken. (let op: niet alleen voor de provider waar je je abonnement afsluit, maar op vakantie ook de provider die de roaming verzorgd!)

Waarom zo’n feature-phone in plaats van een mifi? Eenvoudig… Steeds vaker zul je voor een mifi een speciaal data-only abonnement moeten afsluiten dat in de praktijk vaak duurder is.

Daarnaast speelt er nog iets mee. Voor mensen die vaak mobiele data gebruiken zullen merken dat 4g binnenshuis lang niet altijd zo goed is. De reden ervoor is eenvoudig: het doordringende vermogen is niet zo hoog. Zo’n feature-phone in de vensterbank of bij het raam van de camper levert altijd een betere verbinding dan op de plek waar je zit.

Heb je geen behoefte aan 4g zijn er wellicht veel meer mogelijkheden. Daar heb ik verder niet naar gekeken. Zelf ben ik wel verknocht geraakt aan 4g.

Een groot verschil tussen beide toestellen zit in het aantal banden waar de toestellen mee om kunnen gaan. De Cat B35 is wat dat betreft veel uitgebreider. Dat ie wel iets om rekening mee te houden.

Hoewel beide toestellen hetzelfde OS gebruiken, verzorgen de beide merken self het aanbod van apps. Het kan dus zijn dat de Cat B35 (nog) geen WhatsApp ondersteunt.

Klik op de foto voor vergroting

Links:


Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: