Wordt DAB+ een doodgeboren kindje?

De digitale ontwikkelingen gaan snel in Nederland. Op het gebied van vast internet worden de witte vlekken steeds kleiner, net als bij mobiele netwerken. Bij abonnementen zie je een leuke ontwikkeling. Oude diensten (telefonie) worden steeds meer gratis aangeboden. Eerst zag je dat bij vaste netwerken, maar bij mobiele netwerken zet die ontwikkeling zich voort.

Wat gaat dat betekenen voor de radio in Nederland? Toen ik nog een vaste tv/internet aansluiting had, zat daar uiteraard ook radio bij. Toen ik nog een abonnement via de kabel had, zat mijn tuner eerst nog netjes aangesloten via dat coax draadje.

Maar naar een tijdje verliep dat eerst via de computer, om uiteindelijk uit te komen bij mn smartphone. Dat is veel handiger… Die is eigenlijk altijd bij de hand en gaat steeds meer als afstandsbediening functioneren voor tal van taken.

Ondertussen is mijn vaste internet de deur uit. TV kijken deed ik al veel minder. Een ‘onbeperkt’ (5Gig/dag) abonnement maakte dat vaste abonnement geheel overbodig.

Ondertussen zat ik nog met zo’n ouderwetse FM radio in de camper. Ik gebruik ‘m maar weinig. Tijdens het sleutelen moest nog wel eens de stroom eraf, waardoor ik ‘m steeds weer opnieuw moest instellen. Alleen voor het afspelen van cd’s gaat ie nog aan.

Een bluetooth boxje nam ’tijdelijk’ de functie van de radio over. Die speelt gewoon de muziek van m’n smartphone. Als ik geen zin in radio heb, draait ie podcasts of andere muziek.

Dit alles leidde tot de vraag: wat te doen met de autoradio? Op zich is er niets mis mee. FM schijnt een aflopende zaak te zijn moet vervangen worden door DAB+. Over de ontvangst van DAB+ lijken de meningen een beetje verdeeld. Maar ik vraag me iets fundamentelers af:

Wat is de toegevoegde waarde van DAB+ voor mij?

Ik kan die toegevoegde waarde niet vinden. Misschien handig als ik op een witte vlek van mobiele data sta ergens in een buitengebied.

Andere diensten zoals verkeersmeldingen komen in de nabije toekomst wel via apps met iVRI binnen. (zoals Flitsmeister)

Nadeel van DAB+ is dat ik wel veel geld aan een nieuwe radio moet uitgeven. Zonde geld voor iets waar ik zo weinig gebruik van zal maken.

Het zou een ‘backup’ kunnen zijn voor gevallen waarbij er geen mobiele data is, maar de meeste smartphones beschikken over een ingebouwde FM radio. Dat zal uiteindelijk ongetwijfeld vervangen worden door DAB+ als FM komt te vervallen.

Dat radiostations komen en gaan is niet zo vreemd, maar als de financiële keuze tussen DAB+ en internet vaker in het voordeel van internet uit gaat vallen, kan het voor de eerste wel eens moeilijk worden. Zo verdween LXClassics al na 2 jaar weer van DAB+. Ook andere zenders hebben het kennelijk moeilijk.

Ook geeft Digital Radio NL zelf al Internet als alternatief voor DAB+. Wel uiteraard met de restrictie dat er datakosten aan verbonden kunnen zijn.

Voor een andere belangrijke functie: navigatie gebruik ik vanaf het begin al m’n smartphone. De meerwaarde van een ingebouwde navigatie heb ik nooit gezien. Dat is alleen maar handig in gevallen dat zo’n navigatie ‘up-to-date’ is wat betreft verkeer en mijn contacten. In mn smartphone is dat altijd het geval. Ook hoef ik nooit te zoeken naar instellingen als ik een keer in een andere auto rij.

Al met al twijfel ik dus ernstig aan de aanschaf van een DAB+ radio. Wel overweeg ik om (net als thuis) een domme versterker met Bluetooth te plaatsen. Meer lijk ik niet nodig te hebben. Eventueel nog iets van een cd-speler. Maar hoe groot is de kans dat die hetzelfde lot beschoren is als m’n platenspeler, doe lange tijd kastruimte vulde en stof stond te happen…

Daarnaast speelt ook wel de vraag mee op welke termijn de FM zenders uitgezet worden. In een onderzoek van Dialogic in opdracht van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat geeft het rapport de periode 2027-2032 aan. Geen enkele reden dus om nu al rond te kijken naar DAB+.

Aan het eind van het onderzoek maakt Dialogic in een diagram eigenlijk wel erg goed duidelijk wat er staat te gebeuren:

Uitleg 240 uur: “… een gemiddelde luisterdichtheid in de auto van 2,5 (kwartier per dag). Dit komt overeen met 240 per jaar.” (klik om te vergroten)

Met vrijwel zero cost van internetgebruik en de veel uitgebreidere mogelijkheden van het internet zelf, verwacht ik dat het heel moeilijk wordt om DAB+ in de lucht te houden.

Voor mij is die ‘zero cost’ voor radio eigenlijk al aangebroken. Met 5Gig/dag voor €26 is het aandeel audio/radio data zo laag, dat het geen enkele rol speelt in het kostenplaatje. Ook al staat die internet-radio de hele dag aan.

Links:

1 gedachte over “Wordt DAB+ een doodgeboren kindje?”

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.