Chinees Nieuwjaar en AliExpress

Waar op te letten tijdens de jaarlijkse ‘logistieke nachtmerrie’…

Als we in Nederland iets bestellen hoeven we niet veel rekening te houden met feestdagen. Rond kerst en Nieuwjaar lopen we wel de kans dat zendingen wat later aankomen, of dat iets niet aankomt, maar die kans is eigenlijk vrij klein.

In China en landen die dezelfde kalender hanteren is de situatie anders. Chinees Nieuwjaar is geen ‘dag’, maar een langere periode. Negen dagen (2 weekenden met tussenliggende werkdagen) zijn de bedrijven dicht wegens nationale feestdagen. Hieraan koppelen bedrijven zelf vaak nog een week ervoor of erna. Chinees Nieuwjaar eindigt traditioneel op de 15e dag met het lantaarnfeest.

Omdat het vanzelfsprekende feestdagen zijn wordt er niet veel aandacht aan besteed en loop je dus grote kans dat je plotseling geconfronteerd wordt met vertraagde zendingen.

Uit diverse berichten wordt duidelijk dat niet alleen de nieuwjaars periode voor problemen zorgen. Een grote eindejaars bonus, grote reisafstanden en ‘niet altijd optimale werkomstandigheden’ zorgen er voor dat het begin van het nieuwe jaar voor veel problemen zorgt doordat een behoorlijk aantal werknemers niet terugkeert naar hun oude werkgever. Diverse websites over de handel met China waarschuwen daarom tegen orders die over de jaarwisseling heen gaan of orders die in het begin van het nieuwe jaar geplaatst worden.
https://nos.nl/artikel/2217779-een-logistieke-nachtmerrie-chinees-nieuwjaar-zit-bedrijven-dwars.html

De totale periode waarin je problemen kunt verwachten kan dus aardig oplopen. Vergeet daarbij niet dat deze vertragingen voor de Chinezen vanzelfsprekend zijn. Je er over opwinden zal (net als rond onze kerstdagen en carnaval) vooral inbegrip opwekken.

Helaas vindt PostNL de vertragingen vanuit China kennelijk geen reden voor een melding op hun site.
https://www.postnl.nl/klantenservice/actuele-vertragingen/buitenland

Nadeel voor ons is verder dat Chinees Nieuwjaar elk jaar op andere dagen valt. Maar gelukkig is daar Google. Die geeft gelijk de begindatum van de Nieuwjaarsperiode.

1 gedachte over “Chinees Nieuwjaar en AliExpress”

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: