Zuignappen voor ’t zonnescherm

Al voordat voordat ik met het inbouwen van Boris begon wist ik al dat ik geen gewone luifel wilde. Een groot nadeel vind ik dat warmte veel te makkelijk onder de luifel blijft hangen en dat een luifel erg kwetsbaar voor (plotselinge) windvlagen.

Het bevestigen zou geen enkel probleem zijn. Ik wilde immers zonnepanelen. Die zouden op een imperiaal komen. Het zonnescherm kon dan heel eenvoudig aan de imperiaal vastgemaakt worden.

Maar alles liep dus anders. Geen zonnepanelen, dus geen imperiaal.

Er waren een aantal alternatieven. De montageplaatsen voor het imperiaal gebruiken, magneten of zuignappen.

Het werd het laatste. Vastzetten op het dak was minder vanzelfsprekendheid dan gedacht. Op de zuignap zit tegenover het oog een lipje om de zuignap los te maken. Dat maakte de zuignap breder dan de ruimte tussen de ribbels op het dak. Schuin geplaatst zal vast niet ideaal zijn, maar t werkt. Daarnaast was het aan de voorkant even zoeken naar een stukje dat vlak genoeg is.

Al heel lang gebruik ik geen water (spuug) om zuignappen vast te zetten, maar vaseline. Dat blijft veel langer zitten. Hier bleek dat ook een uitkomst. Het dak van de camper was niet netjes schoon en dus plakten ze niet. Wat extra vaseline op de rand van de zuignappen zorgde dat ze prima bleven zitten.

Klik op de foto voor vergroting

Nu dat geregeld is, wordt het tijd om naar de maat van het scherm te kijken. In eerste instantie hadden we een goedkope tarp gekocht waar 2 stokken bij zaten. Nu had ik er 2 bijgekocht voor naast de deur. Die waren nog niet op lengte. Nu, dankzij ductape, wel. Later thuis netjes inkorten… Verder een andere maat zonnescherm regelen.. 3×3 komt ons veel te ver naar buiten samen met de scheerlijnen. 2m zal wel uitkomen. Verder willen we ‘m wat langer langs de camper. T wordt dus 2×4 met extra tentstokken.

Een ‘standaard’ oplossing is vaak niet te vinden. Vaste tentstokken vind ik eigenlijk prettiger dan in hoogte verstelbare stokken in dit soort gevallen. Maar je vindt ze niet als ’tentstok’. Wel kun je ‘tussendelen‘ kopen en de juiste eindkapjes. Zonodig kun je die tussendelen inkorten naar de juiste lengte.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.