Zitplaatsen (en gordels) in de camper

De regels voor zitplaatsen en autogordels van nieuwe campers is eenvoudig: elke zetel op t kentekenbewijs moet een gordel hebben en moet goedgekeurd zijn. Niet iets om eenvoudig zelf te bouwen zonder de nodige toestanden. Gebruik je een oudere auto om in te bouwen heb je iets meer mogelijkheden.

(Deze blog gaat over de Nederlandse regels. Met de Belgische regels ben ik niet bekend) 

De voorstoelen

In je camper heb je eigenlijk altijd wel 2 zitplaatsen. Die van de bestuurder en bijrijder (of 3 met een bijrijdersbank). Die hebben een gordel (oldtimers enzo daargelaten). Zolang dat origineel is, is er niets aan de hand.

Het wordt gelijk lastig als je ze ook wilt gebruiken als zitplaatsen voor de camper. Ze moeten dan soms draaibaar zijn, maar worden bijna automatisch afgekeurd. Ondertussen begrijp ik uit discussies dat een belangrijke reden de bevestiging van de gordel aan de stoel is in veel gevallen. Of het verplaatsen van die bevestiging naar het onderstel een oplossing is, weet ik niet. De bevestiging is dan immers ook ‘niet origineel’ meer. Omdat we een bankje hebben, hebben we die draaistoelen in eerste instantie laten zitten. Uiteindelijk is het idee van draaistoelen helemaal vervallen door een ander idee over de indeling en het zo (met een paar extra kussentjes) uitstekend bevalt. 

Verder is er ‘het bankje’.

Een bankje eventueel in de lengterichting zonder gordels, niet opgenomen bij het aantal zitplaatsen op het kentekenbewijs, is een makkie. Er moeten 2 mensen op kunnen zitten. Daarnaast is een bedbank natuurlijk ook een optie. 

Wil je echter het bankje opnemen in het aantal zitplaatsen, loop je gelijk tegen problemen aan. Bouwjaar en type (personenwagen, bedrijfswagen <3,5t, bedrijfswagen +3,5t) zijn daarbij van belang. Op https://www.linderskampeerautos.com/zitplaatsen-gordels-camper **) vind je een uitstekend overzicht met de stand van zaken uit 2018.
Verder heeft de NKC er een artikel aan gewijd: https://www.nkc.nl/advies/wetgeving/passagiersvervoer-autogordel/ De meeste mogelijkheden heb je boven de 3,5t. Denk aan een stadsbus: geen gordels en binnen een meter wel iets om een passagier op te vangen. 

Opvallend zijn de verschillende jaartallen (2012 en 2014) waarna de lengtebanken verboden zijn voor bedrijfsauto’s en personenwagens. 

Een uitgebreide discussie vind je onder andere op Camperforum.nl

Met de huidige ‘stand van de wetgeving’ kan het dus best aantrekkelijk zijn om een camper boven de 3,5t te keuren als de basis een bedrijfsauto is in verband met de zitplaatsen.

Toen ik aan het bouwen was, was ik niet op de hoogte van de precieze regels rond zo’n bank in de lengte richting. Mn camper heeft dus 2 zitplaatsen, hoewel een lengte bank gezien de leeftijd van mn bus geen probleem zou moeten zijn. In een discussie op één Facebook groep (Zelfbouw (bus) Campers) bleek waarom mijn bankje niet goedgekeurd werd: hij was niet bekleed. 
In dezelfde Facebook groep nog een andere discussie waaruit bleek dat lengtezitplaatsen werden afgekeurd wegens losse rugleuning. Het is een regelmatig terugkomend onderwerp. Hier en hier vind je er nog een paar.

Een andere nuttige discussie vind je op Camperforum.nl

Het lastige is dat dit alles niet gedocumenteerd is op de rdw-site, maar bij de keuring verwezen wordt naar de wetgeving. De rdw-site behandelt onder ‘camper-eisen’ alleen de specifieke eisen voor de camper keuring. Daarbij zijn eisen waar een (personen)voertuig aan moet voldoen niet opgenomen.

De website van de overheid geeft vooral een globaal overzicht over de gordelplicht:
https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/verkeersveiligheid/vraag-en-antwoord/wanneer-moet-ik-de-autogordel-gebruiken
En verwijst vervolgens naar de wet:
https://wetten.overheid.nl/BWBR0025798/2018-05-20

Conclusie: als ’t bankje netjes bekleed is nog eventjes bij de rdw langs. Niet omdat we graag extra mensen vervoeren, maar soms is het wel even handig als er even een paar mensen mee kunnen rijden. Dan liever wettig toegelaten… 

Heb je nog toevoegingen, opmerkingen of vragen, laat het dan even weten. Dan neem ik die op zodat er wat meer duidelijkheid ontstaat en andere inbouwers niet meer voor verrassingen komen te staan.

*) Voor alle Facebook groepen moet je je eerst even aanmelden om toegang te krijgen.

**) De mobiele versie van de website geeft het overzicht niet goed weer. Schakel je browser om naar de desktop versie om het overzicht goed te kunnen lezen.

Laatste update: 17 april 2019

2 gedachten over “Zitplaatsen (en gordels) in de camper”

  1. Draaistoelen magen best, maar je moet een gekeurd draaiphttps://www.camperfixx.nl/nl/producten/draaiplateau-s-rdw-goedgekeurd/13-nl/diversen/400-draaiplateau-fiat-ducato
    lateau hebben .

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: